mandag 30. januar 2012

Tankekart


Det er viktig at vi som lærere gjør elevene bevist på sine egen læring. Noen lærer best ved å lese selv, andre gjennom forelesning, mens andre igjen må få det de skal lære visualisert. I fra tidlig skolealder er det viktig å prøve å finne ut hvilke læringsstrategier det er som gir en best læringsutbytte. Dette kan vi gjøre ved å introdusere elevene til forskjellige læringsstrategier. Når læreren kan litt om forskjellige læringsresusser og verktøy er det lettere for elevene å finne frem til sine strategier. En av de læringsstrategiene som kan være fint å lære elvene er tankekart. Når man skal planlegge en oppgave er det både praktisk og ganske enkelt å lage tankekart. Dette er en måte å skrive ned alle tanker som dukker opp i hodet til elevene på, før de starter på den oppgaven de skal gjøre. Det er en måte å samle tankene på. Dette kan gjøres både med papir og blyant eller ved hjelp av gratis digitale programmer som MindomoCmap, Freemind og mange andre. Disse programmene ligger tilgjengelig på nette. Noen må lastes ned på pcen og andere er natt baser.

1. Mindomo
Jeg prøvde meg på programmet Mindomo som er ett nettbasert program. Her måtte jeg bare lage meg en bruker profil før jeg kunne sette i gang. Dette var et veldig enkelt progarm. Det var bilder av de fleste funksjonen og farandre på det man hadde gjort var lett. Dette programmet gjør det også mulig å dele med andre brukere av programmet. Slik at det er lett å bruke på en gruppe oppgave der ikke levene sitter på samme sted. Dette programmet likte jeg. Å det er morsomt med alle symbolene man kan sette inn. Som smilys o.l. Jeg gjore om kartet mitt til en bilde fil slik at jeg kunne legge det ut her.

2. Cmap
Cmap har jeg lastet ned fra internett. Dette er også et enkelt program. Men jeg fant ikke ut hvordan jeg skulle få bort spørsmål tegnene som ble mellom boblene mine. Eller fungerer det helt greit. Jeg gjorde her også om kartet mitt til ett bilde slik at jeg kunne legg det ut her. Men det går også an å legge det ut som en link.





Høyland Terje, Wølner Tor Arne,Fra digital ferdighet til kompetanse -om didaktikk for arbeid med digitale medier i skolen, Gyldendal Akademisk 2011

Leksjon: DKL102 Tankekart





søndag 22. januar 2012

Øvingsoppgave leksjon 1 sosial web


I denne øvingsoppgaven skulle vi melde oss i tre forskjellig nettsamfunn og si litt om fordeler og ulemper med bruk av disse, hovedsakelig til pedagogisk bruk. Del og bruk var det obligatoriske nettsamfunnet vi skulle melde oss inn i. Dette er et supert nettsamfunn til å bruke i undervisningssammenheng. Jeg har ikke fått tid til å se så veldig mye på det. Men jeg ser at det finnes mange som har lagt ut nyttige linker og tips til gode ting å bruke i undervisning. Siden er vel som jeg har forstått laget for lærere og ikke elever. Å det er jo flott at det finnes en slik side som vi kan dele gode og effektive tips med hverandre. Eller ting som ikke fungerte så godt. Det er jo også mulig å spørre om råd hvis man har en utfordring som man trenger hjelp til. Jeg kommer ikke på noen ulemper med dette nettsamfunnet.

Jeg har i lengre tid vært medlem av nettsamfunnet Facebook derfor velger jeg å skrive litt om dette nettsamfunnet. Om det finnes så mange fordeler ved å bruke Facebook i skolesammenheng vet jeg ikke. Det er vel kanskje derfor det er et omdiskutert tema, som vi i leksjon 1 og 2 av sosiale web kan lese om. Hvis jeg skal prøve å se noen fordeler med dette nettsamfunnet i en pedagogisk sammenheng må det vel være at det er en enkel måte som elevene kan få kontakt med hverandre på. Skal men ha et skole prosjekt hvor elever fra forskjellig klasser eller skoler skal gjøre sammen er det lett å legge til nye venner, chate og dele informasjon med hverandre. De kan lage en egen gruppe for seg selv, hvor kunn inviterte personer har tilgang til. Skolen kan selv lage en profil for skolen, hvor informasjonen vil være lett tilgjengelig for "nesten" alle elever. De aller fleste unge mennesker har en egen Facebook profil som de besøker daglig. Slik at den informasjonen som skolen legger ut på sin profil vil være lett tilgjengelig for de fleste.

Det siste nettsamfunnet jeg vil skrive om er YouTube. Dette nettsamfunnet har jeg også vært medlem av en stund. Men jeg har brukt det svært lite. YouTube kan være en god ressurs side for undervisningen. Her kan man finne små film snutter av alt mulig. Men før man viser det for hele klassen er det lurt å se gjennom hele klippet først. Det ligger mye rart der.
I gruppe oppgaven i DKL 101 M1 skrev vi om eventyr. Da var vi på YouTube for å finne et klipp av et eventyr. Vi fant ett klipp som var fra Caprino sitt eventyr om den syvende far i huset. Det var jo helt supert tenkte vi. Men så tenkte vi det var lurt å se gjennom klippet før vi brukte det til oppgaven vår. Det var lurt. Klippet var redigert av et par gutter, de hadde gjort klippet om til noe helt annet en det det så ut til. Klippet hadde absolutt ikke egnet seg i en skole oppgave.
Jeg har også brukt klipp fra YouTube i RLE undervisning i 2 trinn. Vi hadde om Hinduismen å jeg fant mange finne klipp både om de hinduistiske gudene og høytiden Holi. Da fikk elevene ett mye større innblikk i deres kultur og hvordan de utøver sin religion i forhold til at jeg bare viser bilder på overhead. Tror jeg da. De synes verdifall det var veldig spennende. Jeg gikk gjennom de klippene jeg skulle vise på forhold, og når man har en egen profil kan man lagre klippene til senere bruk slik at jeg slapp og bruke tid på å finne de frem i klasserommet.
Det finnes masse av finne sider som man kan bruke i pedagogisk sammenheng. Det gjelder bare å ta seg tid til å sette seg inn i de og tørre å prøve.

fredag 13. januar 2012

Sosial web




Har mediegenerasjonen kommet? I dag ses sosiale medier og Internett på som en sentral læringsarena for barn og unge, hvor samarbeid og delingskulturen står helt sentral. Sosial web er et kjent utrykk for de fleste unge. På internet i dag florerer det av forskjellige nettsamfunn man kan være en del av. Facebook, twiter, nettby og YouTube er bare noen av de stedene man kan melde seg inn i. Det kan men dele og få informasjon av andre(Leksjon, sosial web, 2012). 
Med LK06 kom den femte grunnleggende ferdigheten som alle grunnskole elever skulle lære, nemlig å kunne bruke digitale verktøy. Å dette skal skje i alle fag. Det er spennende både for lærere og elever å bruke digitale verktøy i undervisningen. Dette gir undervisningen flere valgmuligheter slik at elevene får mere variasjon i timene. Men i tillegg til å gi undervisningen mer variasjon gir det også elevene flere muligheter til å spore av fra undervisningen og over på andre ting i form av foreksempel forskjellige nettsamfunn. Dette er blitt den nye måten for elever å holde seg informert og i kontakt med andre på. Med dette oppstår andre utfordringer for skolen. Hvor streng skal man være på bruken av slike nettsteder på skolen. Bør man total forby all bruk i skole tiden eller bør man tillate noen bruk. Å uansett hva skolen sier om saken klarer vi å holde de unna uansett? Dette er spørsmål som har blitt aktuelle på mange skoler. Bør skolen bli flinkere til å bruke disse kanalene selv? I form av lekser, info, studieblogg osv... 

Det er andre utfordringer som har blitt aktuelle etter at nettet er blitt så tilgjengelig også. En av de er digital mobbing. Dette er en type mobbing som ofte er usynlig for foreldre og lærere. Men veldig åpen for andre elever. Dette er en utfordring som virkelig må tas på alvor. 

Jeg leste Aftenpostens artikkel(02.01.2011)om ei jenta på ti år som lagde seg en blogg og la ut bilder og filmklipp av seg selv hvor hun gav sminke og mote tips. Hun fikk krenkende kommentarer og det hun la ut ble redigert av andre slik at hun ble fremstilt på en hel annen måte. Hun ble gjort til latter av for hele Norge på kort tid. Å selv om bloggen ble fjernet finnes det alltid kopier der ute. Det er forferdelig å tenke på at det denne jenta la ut på nette var egentlig ganske uskyldig, men ble fort til et mareritt for henne. Når jeg leste nederst på siden til Aftenpostens artikkel står det en kommentar om at "den som er med på leken måneder steken". Denne kommentaren provoserer meg. En jente på ti år mener jeg har ingen forutsetning for å vite hvilken lek hun er med på!!! Men hvem sitt ansvar er det å lære henne denne leken? 

Sintef-forsker Petter Bae Brandtzæg på nettsiden deltemeninger stiller noen interessante spørsmål i sitt innlegg. Skal vi oppfordre barn og unge til å være anonyme eller kan anonymitet gi en falsk trygghet, samt forårsake en mer uhemmet og farlig atferd hvor de tørr å skrive ting de ikke ville stått for med navn. Barn og unge bør lære nettvettregler på skolen som en del av undervisningen, men hjemmet bør vel også ta en del av ansvar? Det er veldig mange delte meninger om hva nettvettregler er, men jeg synes foreldre på lik linje med skolen bør ta ansvar for barna sine å vise de hvor mange farer som finnes på nettet og gi de nettvettregler som de selv synes de bør kunne. 


Kilder:
http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article3969945.ece#.Tw8zDPF5mSM http://deltemeninger.no/-/bulletin/show/318573_nettvettregler-til-besvaer?ref=mst http://deltemeninger.no/-/bulletin/show/324364_forbud-mot-sosiale-medier-i-skolen?ref=mst Leksjon:Sosial web - DKL102 våren 2012