tirsdag 20. mars 2012

Informasjonskompetanse

IKT har blitt en viktig del av skolen etter at det å kunne bruke digitale verktøy ble en del av lærerplanen og skulle integreres  i alle fag. Nå om dagen må de fleste kunne bruke digitale verktøy for å ta del i arbeids- og samfunnsliv. Man finner nesten ikke noen jobb hvor man ikke er nødt til å bruke digitale verktøy av et eller annet slag. Derfor er det viktig at de som vokser opp i dag kan bruke det. Skolens oppgave blir å bevisstgjøre elevene omkring bruk av digitale verktøy. Det å kunne bruke digitale verktøy handler om både å kunne velge, vurdere og bruke informasjonen i alle fag.

Som man kan se på denne målingen fra Norsk mediebarometer som er laget i 2010 har bruken av internett steget betraktelig. Da er det ikke vanskelig å se at det også er nødvendig å lære barn å unge hvordan man skal finne, vurdere og bruke den informasjonen de finner på internett. Det kalles for informasjonskompetanse. Jeg synes at hvis vi skal kunne si at elever har god digital kompetanse må elevene ha gode kunnskaper innen iformasjonskompetanse også. De skal ikke bare kunne bruke. Men også vite hvordan man skal kunne finne/søke/ lokalisere informasjon, vurdere informasjonen kritisk og bruke informasjonen.


Jeg har lagde meg en bruker konto på Netvibes.com. Jeg har laget en nyhets side, en skole side og en litt av hvert side. PÅ skolesiden min har jeg lagt til noen studieblogget, andre blogger jeg liker å lese som er skolerelevant, hivolda sine nyhetsider og litt annet. Det er jo helt supert å bare kunne gå inn på en side og ha tilgang til alle de sidene jeg pleier å gå inn på. Jeg fant også mye spennende sider jeg ikke har vært inne på men som jeg kommer til å fortsette med å gå inn på.
Dette er virkelig en side som flere burde læres opp i. Spesielt i skole sammengheng. Veldig mange bruker kun google for å søke etter stoff på internett. Men ved bruk av denne siden kan man få mange flere treff fra forskjellige sider som man vanligvis ikke går inn på.




Leksjoner i Informasjonskunnskap
http://no.wikipedia.org/wiki/Grunnleggende_ferdigheter
http://www.ssb.no/vis/emner/07/02/30/medie/art-2011-03-31-01.html
http://www.netvibes.com/

tirsdag 13. mars 2012

Creaza

Jeg har prøvd ut programmet Creaza. Dette programmet kan brukes til å lage animasjon, videoredigering, tankekart og man kan redigere lyd filer på det. Det som er veldig kjekt med programmet er at det ikke må lastes ned.Man kan bare lage seg en bruker konto så er man i gang. Dette er spesielt praktisk i skole sammenheng. Da må man kunn ha tilgang til internett og en epost adresse for å lage seg en konto.  Det finnes en gratis versjon og en betalings versjon. Gratis versjonen har ikke så mange funksjoner som betalings versjonen, men det finnes mange ting man kan gjøre likevel.  Ikke tar det noe plass på skolens maskiner, og det er ofte ikke mulig å laste ned noe på skole maskiner uten administrator passord. Jeg prøvde meg på å lage et par tegne filmer. Den ene er en skjørøver båt som blir bumbet av en annen. Dette var bare for å prøve.
http://www.creazaeducation.com/members/kristinenicol/cartoonist/36797599
Jeg brukte ca en halv time på denne. Ungene mine på 6 og 8 år satt også på og synes det var veldig festelig. Å de ville veldig gjerne prøve selv. Dette fenget de.

Først velger man seg ett tema. Jeg har på dette bildet valgt Norwegian wood. Da får jeg noen alternativer til bakgrunn som man kan se på høyre side.

På høyre siden kan man også velge figurer og kulisser man vil ha med å plassere de i vinduet.

Øverst på skjermen har vi en verkrøyslinje. Der er det en kollone som heter "rute"der kan man velge seg et nytt blankt ark eller man kan kopiere det man allerede har laget for å flytte litt på kulissene eller slette hele bildet hvis man ikke er fornøyd

På dette bildet har jeg laget ferdig filmen min. Da kan jeg lagre den. Det går ikke an å eksportere den på gratisversjonen. Men den legger seg på min side og derfra kan jeg dele linken slik at andre kan se den likevel.









På dette bilde kan man se de forskjellige temaene man kan velge på gratis versjonen.

En av temaene er rødehette og ulven. Når man skal lære om eventyr om er et av som er en av kompetanse målene i LK06.
Men ved å la elevene jobbe på denne måten med tekst og bilde arbeider eleven også med veldig mange andre kompetansemål fra lærer planen også. Noen av de er:


  • samtale om et utvalg sanger, regler, dikt, fortellinger og eventyr fra fortid og nåtid på bokmål, nynorsk og i oversettelse fra samisk og andre kulturer


  • begrunne egne tekstvalg, og gi uttrykk for egne tanker og opplevelser om barnelitteratur, teater, filmer, dataspill og TV-programmer
  • lage fortellinger ved å kombinere ord, lyd og bilde
  • samhandle med andre gjennom lek, dramatisering, samtale og diskusjoner og praktisere regler for gruppesamtaler
  • fortelle, forklare, gi og ta imot beskjeder
  • framføre tekster for medelever
Jeg har valgt å ta med noen av målene for samarbeid fordi elevene sannsynligvis vil jobbe i gruppe med en slik oppgave. Elevene får jobbet med den grunnlegende ferdigheten å bruke digitale verktøy.



tirsdag 6. mars 2012

Sammensatte tekster 1


Å bruke digital prtefølje i skolen ser jeg på som veldig spennende og lærerikt. Elevene kan lett se sin egen fremgang i fagene. Det er også spennende å se hvordan man har utviklet seg gjennom en hel skole gang. En slik portefølje er ett nyttig verktøy til bruk i utviklingssamtaler. På min skole bruker vi fronter. Der er det mulig å lage en digital potefølje som både elever og foresatte har tilgang på. Foresatte og elevene kan gå gjennom porteføljen før en utviklingssamtale, slik at de kan ha sett litt på utviklings mål i forkant av en samtale. Når en portefølje er åpen for foresattes er det enklere for de å følge med på hva deres barn gjør på skolen.

Sammensatte tekster er en av hovedområdene under norsk i kunnskapsløftet. Sammensatte tekster skal elevene jobbe med fra de starter på skolen til de slutter. Det er fort gjort å tenke at sammensatt tekst bare hører til norsk faget, men med en slik arbeidsform har man mulighet til å dra inn flere fag i en oppgave.

Jeg så på animasjonsfilmen i leksjonen hvor samfunnsfag var tema. Den dreier seg først og fremst om samfunnsfag. Men man kan også dra inn fag som kunst og håndverk, naturfag, musikk og også norsk i denne oppgaven. Jeg  jobber på en barneskole, så jeg har tatt utgangs pungt i kompetansemålene for mellomtrinnet. Her er noen av kompetansemålene fra lærerplanen som denne oppgaven kan knyttes til:

Kunst og håndverk:
  • bruke fargekontraster, forminsking og sentralperspektiv for å gi illusjon av rom i bilder både med og uten digitale verktøy
  • lage tegneserier og redegjøre for sammenhenger mellom tegneserier og film
  • lage enkle bruksformer i ulike materialer og kunne gjøre rede for sammenheng mellom idé, valg av materialer, håndverksteknikker, form, farge og funksjon
 Musikk:

  • komponere og gjøre lydopptak ved hjelp av digitale verktøy

Naturfag:
  • forklare hvordan stoffer er bygd opp, og hvordan stoffer kan omdannes ved å bruke begrepene atomer og molekyler
 Norsk:
  • lage sammensatte tekster med bilder, utsmykninger og varierte skrifttyper til en større helhet, manuelt og ved hjelp av digitale verktøy
  • bruke sang, musikk og bilder i framføringer og presentasjoner
 Samfunnsfag:
  • velje eit tema, forme spørsmål og kaste lys over dei ved å bruke ulike kjelder
  • presentere historiske hendingar gjennom å lage to forteljingar om same hendinga, sett frå ulike ståstader
  • skape forteljingar om menneske i fortida og bruke dei til å vise korleis menneske tenkjer og handlar ut frå samfunnet dei lever i