onsdag 23. november 2011

Personvern og opphavsrett

For bare noen få år siden var ikke noen spørsmål om samtykke skjemaer i forhold til publisering av bilder på nett i skolene. Vi tok bilder med kameraer som hadde filmruller og man måtte sende det inn til en fotobutikk for å få det i papir form. Ikke var det noe som het facebook, Twitter, blogger osv...
Men nå flyter det over av måter man kan publisere bilder, filmer og lyd på på internett. Det er viktig at skolene har gode samtykkeskjemaer som dekker alle punktene som skolen trenger å ha samtykke for.

Ingen barn under 15 år på skolen kan fotograferes og filmes uten samtykke fra foreldre. Skolen har et ansvar for å få denne informasjonen fra foreldrene en gang i året. Foreldrene må bli gjort oppmerksomme på at de kan nekte hvis de ikke vil at deres barn skal bli fotografert eller filmet. Det kan også være lurt å ikke gå ut med fulle navn på barna når man skal publisere noe på nette. Men det er også viktig at foreldre vet at de ikke kan legge ut bilder de har tatt på skole arrangementer av ander barn på nette uten å ha klar gjort det med foreldrene til barna. Mange foresatte ønsker ikke at bilder av deres barn skal ligge ute på foreksempel facebook.

Øvingsoppgave 1 fra leksjonen: Det er alltid fotografen som eier bildet. Hvis man vil bruke dette bildet i egen produksjon må man først spørre fotografen om tillatelse. Men ettersom de avbildede jentene er under 15 år må også foreldrene deres godkjenne det.  

Når man skal sette igang med en digital oppgave på skolen er dette mye Læreren må tenke over før elevene setter igang. Elevene må få en innføring i åndeverk og opphavsrett. Vet de om disse lovene og vi lærere gir de gode råd på hvor og hvordan de kan få tak i lovlig materiale blir nok dette stort sett ikke et stort problem.  

mandag 21. november 2011

Bruk av regneark i undervisningen.

Når jeg leser leksjon om regneark. Skjønner jeg at jeg har veldig mye å lære. Jeg har så vidt vært inne om Excel før denne leksjonen. Jeg må innrømme at dette synes jeg er ganske så vanskelig. Tror dette er et program jeg må utforske litt nærmere. Men jeg ser at dette er et veldig nyttig program å kunne.

Det er lett å tenke at regneark hører til matematikk faget. Men Det å kunne regner er en av de fem grunnlegende ferdighetene som skal integreres i alle fag, derfor er det viktig av vi som lærere ser mulighetene for bruk av regning i alle fag.

Jeg underviser i RLE og K&H i 2 kl. Hvordan bruke regneark i disse fagene?? I RLE kan man bruke regneark program til å sette opp diagrammer og tidslinjer for å konkretisere det jeg snakker om. I K&H vet jeg ikke hvordan jeg skal få brukt regneark.

Jeg underviser også RLE i 3 kl. Der kom jeg bruke søyler og diagrammer og også tidslinje for å konkretisere hva vi snakker om. For eksempel når vi snakker om tempel historien i Jødedommen. Kan vi sette opp en tidslinje slik at ungene kan se hvor lang tid denne historien strekker seg og de kan få satt hendelsene litt i forhold til hverandre.

Kommentarer til andre studieblogger!

 Digital platform
http://elintb.blogspot.com/2011/10/lringsressurser-pa-nett.html#comment-form 

Tekst
http://nancyn-nancy.blogspot.com/2011/10/plagiat-i-skolen.html#comment-form

Bilder
http://evanic-evanicol.blogspot.com/2011/10/filmsnutt-om-vann.html#comment-form

Regneark
http://bjormor.blogspot.com/2011/11/regneark-uke-45-46.html?showComment=1322213205535#c7797531242762402970

Lyd
http://evanic-evanicol.blogspot.com/2011/10/lydfiler.html?showComment=1322213983843#c4451783385071703605

Opphavsrett

http://nancyn-nancy.blogspot.com/2011/11/hensyn.html

tirsdag 1. november 2011

Litt mer avansert lyd redigering!!


Leksjon 2 i lyd synes jeg var litt vanskeligere en leksjon 1. Slike ting som format og filstørrelse osv.. synes jeg er ganske vanskelig å forstå helt ut. Det finnes også mange fil navn. Eks: WAV, MP3, WMA, FLAC og OGG. De fleste er ukjente for meg. Men MP3 er vel en lyd fil jeg daglig bruker. Hører mye på musikk og lydbøker. De er stort sett lagret i MP3. Etter det jeg forstår er dette en veldig liten fil type som tar liten plass på maskinen. Det erfarer jeg jo når jeg skal brenne en CD får jeg plass til veldig mange flere MP3 filer på en musikk CD en vanlige CD filer.

Forskjellen på stereo innspilling og mono innspilling hadde jeg nok hørt før. Men godt å få frisket det opp litt. Det var også morsomt å se på forskjellen på lydbildet inne på programmet Audacity. Jeg prøvde også å gjøre om en mono innspilling «spilt inn av meg selv» om til en stero ved å kopiere lyden. Det ene sporet satte jeg på høyre kanal og det andre på venstre kanal.

Jeg prøvde meg også på opptak i flere spor. Der hentet jeg ned ett lyd klipp fra internert. Det var en sang som guttene mine på 5 og 8 år kjenner godt. Jeg la først til denne lyd filen. Så fikk jeg guttene til å synge inn teksten på en annen lyd fil. Dette satte jeg sammen slik at det hørtes ut som de sang med musikken. Men det var litt vanskelig å få de til å synge i det tempo som melodien gikk i når de ikke hørte melodien når de spilte inn sangen. Så vi fant ut at det var enklere at jeg redigerte tempoet etterpå. Men de synes det var veldig morsomt.

Etter som jeg har Mac får jeg bare Audacity på engelsk. Dette gjorde det litt vanskelig for meg med noen av øvingsoppgavene. Effektene har jo andre navn på engelsk en på norsk. Men fikk til det meste ganske greit tror jeg.

Jeg synes den gjett hvem oppgaven var morsom. Brukte opptil flere effekter for å kamuflere lyden min. Når man sitter slik og prøver ut funksjoner kommer man bort i mange forskjellige effekter. Det er veldig lærerikt å sitte slik å prøve ut. :0)

Det å bruke lyd i undervisningen tror jeg er ett veldig godt hjelpemiddel. En måte å bruke lyd i undervisningen på er at de som trenger å øve på lesing kan lese inn tekste på Auiacity første gang de leser en tekst, deretter så kan de lese den inn på nytt når de har øvd på teksten noen ganger. Da vil eleven fort kunne høre forbedringer i lesingen sin. Som kan virke motiverende på eleven i forhold til lesetrening.


Høiland Terje og Wølner Tor Arne, Fra digital ferdighet til kompetanse -om didaktikk for arbeid
med digitale medier i skolen, Gyldendal Oslo 2011
Leksjone: DKL101 Lyd2 H11


Første leksjon i lyd redigering

Jeg satte meg ned en kveld å lastet ned Audacity. Jeg har Mac så jeg måtte finne frem til den filen som passet til denne maskinen. Jeg lette litt mer for å finne Lame filen. Men fant den også til slutt. Da var det bare å sette igang med redigering av lyd.

Jeg prøvde meg på lydopptak av meg selv. Liker ikke å høre stemmen min på opptak. Men det er vel en normal ting. Med dette klippet prøvde jeg litt forskjellige effekter. Sta som jeg er ville jeg prøve å finne ut litt på egenhånd før jeg så på Lars Carlssons veiledning. Jeg fikk til de fleste redigeringene på egenhånd. Og oppdaget en del andre effekter på veien. Det var veldig spennende.

Men jeg fant ikke ut av hvordan jeg skulle gjøre om lyd klippene mine til MP3 filer. Uka gikk og jeg begynte på ny leksjon. Men så fant jeg ut at det måtte forskes litt mer i forrige leksjons. Og hvordan man kan få laget denne MP3 filen. Jeg rotet litt mer rundt, så fant jeg ut av det. Men nå tror jeg at jeg skal si meg fornøyd med egen læring og se litt på Lars Carlsson sin veilednings video. For det kan jo hende at han som sikkert bruker programmet Audacity mye har litt mer greie på hvordan det er lurt å bruke dette programmet ;0) Men det var veldig spennende og lærerikt å prøve litt på egenhånd også.