onsdag 23. november 2011

Personvern og opphavsrett

For bare noen få år siden var ikke noen spørsmål om samtykke skjemaer i forhold til publisering av bilder på nett i skolene. Vi tok bilder med kameraer som hadde filmruller og man måtte sende det inn til en fotobutikk for å få det i papir form. Ikke var det noe som het facebook, Twitter, blogger osv...
Men nå flyter det over av måter man kan publisere bilder, filmer og lyd på på internett. Det er viktig at skolene har gode samtykkeskjemaer som dekker alle punktene som skolen trenger å ha samtykke for.

Ingen barn under 15 år på skolen kan fotograferes og filmes uten samtykke fra foreldre. Skolen har et ansvar for å få denne informasjonen fra foreldrene en gang i året. Foreldrene må bli gjort oppmerksomme på at de kan nekte hvis de ikke vil at deres barn skal bli fotografert eller filmet. Det kan også være lurt å ikke gå ut med fulle navn på barna når man skal publisere noe på nette. Men det er også viktig at foreldre vet at de ikke kan legge ut bilder de har tatt på skole arrangementer av ander barn på nette uten å ha klar gjort det med foreldrene til barna. Mange foresatte ønsker ikke at bilder av deres barn skal ligge ute på foreksempel facebook.

Øvingsoppgave 1 fra leksjonen: Det er alltid fotografen som eier bildet. Hvis man vil bruke dette bildet i egen produksjon må man først spørre fotografen om tillatelse. Men ettersom de avbildede jentene er under 15 år må også foreldrene deres godkjenne det.  

Når man skal sette igang med en digital oppgave på skolen er dette mye Læreren må tenke over før elevene setter igang. Elevene må få en innføring i åndeverk og opphavsrett. Vet de om disse lovene og vi lærere gir de gode råd på hvor og hvordan de kan få tak i lovlig materiale blir nok dette stort sett ikke et stort problem.  

1 kommentar:

  1. Ja, dette er et omfattende område.Å få en grunnleggende innsikt her føler jeg blir en vanskelig oppgave.Men oftest i skolesammenheng er det jo fotografiske bilder det dreier seg om, og her har vi som nevnt i leksjonen lov til å bruke et hvilket som helst fotografisk bilde, til hva som helst, når som helst, så lenge: Du har fått tillatelse fra den som har opphavsretten til bildet til bruken.Tror det er lurt for oss å lage oss ei huskeliste i forhold til dette slik at vi vet vi går riktig fram.Interessant lesing på linkene under.Mvh Nancy

    http://www.datatilsynet.no/templates/article____881.aspx

    http://www.lovdata.no/all/nl-19610512-002.html

    SvarSlett