tirsdag 28. februar 2012

Animasjons film

Jeg har prøvd meg på en liten animasjonsfilm. Veldig amatør messig, men morsomt alikevel. Denne er laget i programmet iMovie.


fredag 24. februar 2012

Jing videoen mi


Jeg lage en screencast video med Jing. Det var ett enkelt program å bruke. Det var bare å laste det ned så var det klart til bruk. Når jeg skulle lage Jing videoen min måtte jeg gjøre flere opptak før jeg ble fornøyd med opptaket. Det som var litt dumt var at jeg ikke kunne redigere i filmsnutten. Jeg skulle gjerne ha godt tilbake og gjort noe på nytt inniblandt. I stede måtte jeg begynne helt på nytt når noe ikke ble som jeg ville. Men det ble en ok video til slutt. Dette programmet er jo supert å bruke får å gi noen en introduksjon/bruksanvisning på hvordan de skal få til noe på pcen. Ikka bare programmer. Men også programmering.

Jeg valgte å introdusere programmet animoto i videon min. Det var et veldig bra og praktisk program. Det var ikke nødvendig å laste ned noe for å bruke det. Det var bare å lage seg en brukerkonto. Jeg brukte kun gratis versjonen, men jeg kan se fordelen med å betale litt å få litt flere funksjoner og kunne lage en video som er litt lenger en 35 sekunder. I skolesammenheng er praktisk å kunne bruke et program som dette for å dokumentere hva man gjør både for foreldre og medelever. Det tar ikke lange tiden å lage en liten video snutt. Den kan deles på klasse blogg, fronter, klassens facebook side, klasse wikien osv. 

Jeg har en sønn på 6 år som fikk se min Jing film. Han synes det så veldig morsomtur og ville veldig gjerne prøve. Han ville vise hvordan man fant frem til spill på internet. Det var veldig morsomt å se hvor flink han var til å snakke og vis mens han lagde videon. Han lagde flere filmer, og lærte seg programmet Jing etterhvert. Dette er et godt eksempel på at barna trenger ikke være gamle før de kan lage en slik video å kan lære bort til andre hvordan man finner frem på nettet eller på andre programmer.
Min Jing video:

Min sønn på 6 år sin Jing video



Barn og unges digitale arena 2

Det er interessangt å lese om hvordan andre skoler bruker digitale medier til lærings arbeid. Og hvordan de for over ti år siden på en skole i Haram kommune gjennomførte ett IKT prosjekt som jeg synes hørtes veldig spennende og lærerikt ut. Mye av det de gjorde da kunne vi fint gjort i dag også. Vi ville nok bare brukt lit andre programmer for å gjennom føre det. Excel kunne vi brukt på lik linje som da. Men presentasjonen av prosjektet ville vi nok heller brukt programmer som Wikispace, Blogg, de kunne også ha brukt Serif- serien som er en programpakke for bildebehandling, animasjon og presentasjon.
Jeg tror grunnen til at de klarte og komme så langt med å integrere IKT i læringsarbeidet var fordi læreren turte å sette igang uten at de kunne alle programmene selv. De turte å la elevene kunne litt mer en seg selv på enkelte punkt og at de sammen lærte hvordan de skulle komme frem til slutt produkt. Jeg tror det er en viktig egenskap for en lærer å kunne tørre å lære sammen og av sine elever når det kommer til IKT som elevene stort sett er veldig flinke til.

Hawes Side Primary School har en fantastisk flott nett side synes jeg. Det hadde vært veldig artig å prøvd å få til noe slikt på min skole. Men det må jo være mye jobb i starten. Så alle lærerene på skolen må jo ha lyst og være villige til å prøve og jobbe litt ekstra med akkurat dette i en periode. Det er en utrolig fin måte å vise foreldre hva elevene driver med på skolen. Det er også en god reklame for skolen. Det er nok ikke mange skoler som kan vise frem det samme. Noen foreldre vil kanskje mislike at alt fra skolen ligger tilgjengelig på det åpene nette. Men de kom jo helt sikkert reservere seg mot bilder av deres barn. Å fulle navn blir sikkert ikke brukt.
Jeg la merke til at det var utrolig mye ting overalt og farger. Det ser jo veldig barnevennlig ut. Men er det ikke litt forstyrrende for barna? Jeg tenker at det kan være vanskelig å holde fokus på det de skal når det er så mye annet som maser om oppmerksomhet.  Men jeg tror ikke et det er noe spesielt for denne skolen. Det tror jeg er generelt i alle klasserom for barnetrinnet



fredag 10. februar 2012

Barn og unges digitale arena

At tiden har forandret seg siden jeg var barn er helt sikkert. Jeg husker at når jeg var rundt 10-11 år fikk vi en pc i huset. Jeg var da en av de første i min klasse som fikk dette. Det var veldig spennende. Jeg brukte den kun til å spille på. Vi hadde spill på disket og brukte MS dos for å spille de. Vi måtte memorere kodene for sippet får og få startet de. Internett kom etterhvert det også. Men det hadde begrenset muligheter.  Dette er strengt tatt ikke så veldig lenge siden heller siden jeg enda ikke er tretti år ;0).

Nå har jeg to barn selv og de har hatt til gang til både pc og internet så lenge de har levd. De er godt kjent med hvordan man bruker internett. Minste mann på 6 år Google for å finne frem til det han ønsker å se på. Det er ganske imponerende å se hvor lett de tar det.
De har sint eget skrivebord på Macen vår som jeg har laget foreldre kontroll på, her har jeg sperret alle nettsider som har innhold som ikke passer for barn. Det hender at den sperrer sider som jeg synes er greit at de går inn på. Da kan jeg enkelt gå inn på min side å åpne sperren for denne nettsiden. For eksempel YouTube
Jeg fikk også Ipad til bursdagen min. Men den er like mye brukt av barna mine som meg. De vet hvor de skal finne apps og hva de må gjøre for å laste de ned.

Jeg har ikke klart å finne en nyere statistikk for barns mobilbruk. Men jeg regner med at den er betraktelig høyere en det den var i 2009. Men jeg tror også at antall fast telefoner i hjem også har gått ned. Slik at foreldre gir barna sine en mobil i stede for å ha fast tlf.
Jeg har en sønn som går i 3. klasse på en skole i en liten by. Jeg var på foreldre møte der da spørsmålet om mob. tlf kom opp. Hvor mange av elevene hadde egentlig mobil? Jeg opplevde da at alle utenom min sønn hadde mobil tlf(jaja tenkte jeg. Det yngste foreldreparet i gruppen "oss" er de som holdt tilbake på mobil tlf.) Da ble det altså 22 av 23 elever som hadde mobil i den klassen. Jeg jobber selv i en tredjeklasse på en grendeskole, der gjorde jeg samme undersøkelsen. Jeg spurte de hvor mange som hadde mobil. Men etter som elevene svarte selv er vel ikke tallene helt nøyaktige. Men der kom jeg frem ti at 10 av 18 elever hadde mobil.

Professor Sylfest Lomheim er redd for at den digitale kommunikasjonen ødelegger for den naturlige kommunikasjonen mellom folk. Når jeg se på den video snutten og slik jeg ser det er jeg nok enig med de ungdommene. Jeg bruker selv Facebook mye. Men det erstatter ikke det sosiale samværet ansikt til ansikt tror jeg. Jeg tror at man kan får flere venner gjennom Facbook og at det er lettere å holde kontakt med vennene sine. Facbook blir brukt til å kommunisere med når venner ikke har mulighet til å treffes. For å sette det litt på spissen blir det vel som å sende lapper til hver andre i klasserommet eller brevveksle.

Som en lærer synes jeg man bør være veldig forsiktig med det man legger ut på et sosialt web som Facbook. Senest i dag leste jeg en artikkel på VG om en lærer som kom med uheldig kommentarer og la ut volds filmer på Facebook å fikk sparken (som bare er rett og rimelig mener da jeg).
Dette er en ekstrem sak, men det er mange ting som elever ikke trenger å ta del i av lærerens liv. Læreren bør være et godt eksempel. Fylle bilder for eksempel bør også ikke ligge åpent for elver og foresatte. Hvis man velger å bli en lærer bør man også unngå slike ting.
Å ha elever som venner på Facbook er noe jeg velger å la være. Det går ann å lage en egen Facbook side som for sin egen klasse eller for fag som elevene kan henvende seg til for å spørre om spørsmål ol. der læreren kan ha daglig kontakt med elevene om ønskelig.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Leksjon DKL102 Barn og unges digitale arena 1
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10043303
http://www.nrk.no/video/heller_facebook_enn_venner/8523BEB08B81AE68/

IKT og tilpasset opplæring

Skolen skal være tilpassende og inkluderende for alle. Derfor skal undervisningen tilpasses til en hver elev. Dette kan man lese om på Udir sine sider under læreplan og "Prinsipp for opplæring". Det er lett å tenke at tilpasset opplæring er for de elevene som sliter på skolen og trenger ekstra hjelp. Men tilpasset opplæring gjelder likke mye for de elevene som er fagelig sterke. 

Ordinær undervisning er den typen undervisning det legges opp til og gjennomføres med tanke på at flertallet i klassen skal få godt fagelig utbytte. I en skole med godt undervisningstilbud tilrettelegges denne type opplæring med differansiering som tar utganspungt i dn enkelte elevs læringsforutsetninger og opplæringsbehov.     
Læreren som skal tilrette legge et undervisnings opplegg for en klasse der det er elever med stor spredning i fagelig kunnskap har her noen utfordringer med å skalpe en god undervisnings time. Her kan bruken av IKT være til stor hjep. Har elevene tilgang på pc finnes det mange programmer som som kan hjelpe til med å tilpasse undervisningen til deres nivå. 

Howerd Gardner har la frem sin forskning på "Intelektuelle styrkeområder" på 1980 tallet. Han delte manneskets "intelligens" inn i åtte forskjellige pungter. Jeg har sett litt på hvert pungt å prøvd å finne noen IKT hjelpemidler for disse åtte forskjellige pungtene. 


1.  Språklig/ lingvistisk intelligens -Dette er evnen til å lese, skrive og kommunisere med ord.  Denne intelligensen er typisk høyt utviklet hos forfattere, poeter, talere, politiske ledere, journalister. Her finnes det veldig mange programmer som kan benyttes i skole sammenheng. For eksempel wikispace, blogger, alle type skriveprogrammer, Serif PagePlus



2. Logisk/matematisk intelligens - Dette er evnen for logisk tenkning. Logisk/ matematisk intelligens blir sterkt vektlagt i dagens skole og vårt samfunn rent generelt. IKT programmer for denne typen intellegens er Xcel, geogebra,  http://www.matematikk.org


3. Visuell intelligens -Denne intellegensen er knyttet til det man kan se, våre visuelle sanser. Elever med denne itelligensen kommer ti utrykk gjennom maling, fotografering, rom, 3D følelse slik som navigering og orientering. IKT hjelpe midler som passer til denne typen er Picnik, Picasa 3, Photoshop, photpstory og googlemaps, freemind, cmap

4. Musikalsk intelligens - Denne intelligensen er knyttet til hørselen, vår auditive sansekanal. De som har en slik inteligens vil ha en god evne til å synge, spille, komponere og ha ett godt gehør for musikk. Et IKT hjelpemiddel som elever med denne typen intelligens vil sette pris på programmet Audiacity. Her kan man ta opp og redigere lyd og musikk. Pocket Voice Recorder, Podcast

5. Kroppslig/kinestetisk intelligens - Denne typen intelligens er de som er godte til å bruke kroppen. Dansere, idrettsutøvere, skuespillere, håndverkere er noen av de yrkene hvor man stort sett har denne typen intelligens. Programmer som hører til denne gruppen synes jeg er litt vanskelig å finne. Men kansje Spotify, Itunes, Video blogging?


6. Interpersonell/sosial intelligens - I denne kategorien intelligens er man veldig god på å omgår og samarbeide med andre mennesker. De har gode evner til å lese andre mennesker. Skole relaterte programmer for denne typen menneske er sosiale web slik som Facebook, Twitter og Skype. Sammarbeidsverktøy som google doc og wikispace.


7. Intrapersonell intelligens- Denne typen menneske har god selvinnsikt. Filosofer rådgivere, guruer, forfattere har ofte denne evnen. IKT programmer for denne typen intelligens er også litt vanskelig synes jeg. Men kansje Tanke kart programmer som Mindmap og Cmap.  Blogger, Podcast


8. Naturalistisk intelligens - Er de som har talent for å observere, forstå og organisere mønstre, spesielt de som finnes i naturen. PÅ denne synes jeg det er vanskelig å finne et IKT program som passer. Men de kan vel kanskje ha nytte av 3Dplus, Photoshop, Picasa 3

Noen av disse punktene synes jeg det var vanskelig å finne gode programmer. Men jeg skal lete videre. På noen av intelligensene kom jeg frem til samme type programmer. Disse programmene kan da være fine å bruke i en undervisningsammen heng fordi de fenger flere typer intelligenser. 

Når jeg ser på hvordan jeg selv lærer best klarer jeg ikke å finne en spesiell måte.  men jeg lærer nok aller best ved auditive og visuelle sanseinntrykk. Jeg husker nye bedre det jeg hører en det jeg leser. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ekeberg Torill Rønnsen, Holmberg Jorun Buli ,Tillpasset og inkluderende opplæring i en skole for alle - en innføring, Universitetsforlaget Oslo 2007 
http://www.udir.no/Lareplaner/Prinsipp-for-opplaringa/Tilpassa-opplaring-og-likeverdige-foresetnader/
http://no.wikipedia.org/wiki/De_mange_intelligenser


mandag 6. februar 2012

Wikispace gruppe2

På denne wikien har vi skrevet om Facebook, Twitter og Del og bruk.

http://nettsamfunndkl102.wikispaces.com/