søndag 23. oktober 2011

Bildefortelling

Fra Filmer


Nå har jeg laget ferdig bildefortelling av turen vår med London eye fra i sommer. Det å lage en bildefortelling har jeg gjort en del ganger før. Når jeg har laget en slik vidio har jeg brukt iMovie som er programmet til Mac (som jeg har) og på Moviemaker, og nå også i Picasa. Jeg må si at iMovie er nok min favoritt. Jeg synes at det er ett veldig enkelt og brukervennlig program med mange forskjellige muligheter. Picasa var et veldig enkelt program det å. Men det har ikke like mange funksjoner som det iMovie har. Men så er jo ikke iMovie akkurat gratis heller da.

Jeg valgte å redigere bildene i bildefortellingen min i Picasa 3. Når jeg gjorde om bilden i så fant jeg ikke noen måte og lagre det redigerte bildet på uten å erstatte original bildet. Dette førte til at ett av bildene mine som jeg har skrevet "Nå går turen nedover" på ble feil. For på det bildet gikk turen oppover og ikke nedover. Så jeg viste ikke helt hvordan jeg skulle få gjort om på det etterpå. Derfor satte jeg det bakerst å latet som ikke noe.
I etterkant ser jeg at bildet kunne jeg bare ha hentet opp igjen fra maskinen min. For originalen ligger på maskinen ubehandlet.

Jeg la også på lyd på filmen min. Da valgte jeg å gå inn på Jamendo som er et program med sanger som man lovlig kan bruke i egne produksjoner. Det er fort gjort å glemme at man ikke kan bruke hvilken sang man vil. Det er ikke alle artister som tillater det. Mannen min brukte en Lincon Park sang i sin film som han la ut på You Tube en gang. Dagen etter var filmen fjernet og han hadde hadde fått en advarsel på mailen sin om at han ikke hadde lov til å bruke Lincon Park sine sanger slik som han hadde gjort.

Å lage en slik bilderfotelling er veldig fint og morsomt å gjøre i undrvisningen. Det kan brukes i mange fag. Tema på filme blir emnet i faget. Foreksempel i norsk når man skal ha om eventyr. Elevene kan tegne eller ta bilder og gjøre det om til ett eventyr. Lese inn eventyret og vise det for klassen etterpå. Ved å utføre en slik oppgave i undervisningen får elevene jobbet med mange mål fra kunnskapsløftet i en oppgave.


http://www.jamendo.com/en/album/95316

Leksjon: DKL101, Blide2, Didaktisk arbeid


mandag 17. oktober 2011

Motiv, Plassering og virkning!

Her er original bildet. Dette har jeg tatt selv i sommer.

Her har jeg beskjert bildet litt og satt London eye som er selve motivet i midten av bildet.

Her har jeg bare flyttet litt på rammen slik at motivet står i tredelsregelen.Jeg synes at når man sammenligner dette bildet med det som har motivet midt stilt, blir tredels stillingen mye finere. Det skaper mye mer liv i bildet. Det ser mer proft ut synes jeg.

Her har jeg kvadrat skjært bildet. Jeg foretrekker nok den rektangulære formen bedre. Hvorfor vet jeg ikke helt. Men kan vel kanskje ha noe med at når ett motiv står i tredelsregelen blir det mye mer behagelig for øyet. Men Motivet kom kanskje mer i fokus på dette bilde.

Her har jeg forandret bildet jeg likte best av de ovenfor til svart Hvit. Men jeg har også forsterket kontrastene i dette bilde.Dette får frem konturene i bildet mye bedre,. Jeg synes svart hvit bilder har sin helt egen sjarm. Dette er det absolutt finest bildet av dette motivet i mine øyne.

Jeg prøvde også å ta utsnitt av et bilde. Her har jeg ikke tatt utsnitt av originalen, men tatt utsnitt av et bilde som allerede er beskjært. Dette gjorde kvaliteten på bilde veldig dårlig. Det kan ha med at bildet er lagret som en jpg fil som gjør bildet mindre på minne brikken. Når man jobber med ett bilde i jpg format blir filen mer komprimert for hver lagring man gjør(Leksjon uke41 Digitale bilder)Hvis jeg har forstått det riktig.

Jeg har laget meg en bruker konto på flicker men blir ikke helt klok på det. For det virker jo ut som alle bildene er reservert for kopiering. Å da skjønner jeg ikke helt vitsen. Trodde det var en side hvor man trykt kunne hente blider fra for så å bruke de selv. Men jeg har så vidt vert inne å prøvd. Så jeg får rote litt til inne der og kanskje lese litt på info sidene så kanskje jeg blir litt smartere

søndag 16. oktober 2011

Lekt litt med kamera

Jeg har et Canon PowerShot SX30IS. Det er et avansert digital kamera. Kan ligne på et speilrefleks kamera. Det har veldig mange funksjoner som jeg aldri har brukt før. Jeg har kun stilt kamera på auto innstilling og knipset i vei. Når jeg satt og leste gjennom leksjonen om digitale bilder kjente jeg at jeg ble ganske så nysgjerrig på det kamera som lå i skapet. Etter jeg var ferdig å lese var det bare å finne det frem og prøve ut ulike funksjoner. Jeg erfarte at det var ganske vanskelig å bli klok på kamera uten å ha instruksjons boka(som jeg ikke har i nærheten). Derfor måtte jeg bare eksperimentere litt.

Forandring av lyset på bildet før man tar bildet.

Her har jeg ikke gjort noe med innstillingen bare fremhevet den grønne fargen i bildet.

På dette bildet har jeg gjort bildet mørkere. Da kom motivet og himmelen bak mye bedre frem. Jeg likte dette bildet best.

Her har jeg gjort bildet lysere. Da ble motivet nesten helt borte. Ikke så bra.










På disse bildene har jeg stilt på lys styrken i bildet. Fra mørk til veldig lyst. Jeg har også en innstilling på kamera som fremhever enkelte farger i bilden. Så på alle bildene står det innstillt på at grønnfargen i bildet skal fremheves.
Ganske morsomt å se hvordan samme motiv blir veldig forskjellig. Det jeg ikke er helt sikker på er om når jeg stiller på lys styrken forandrer jeg på blender tiden da?? Eller er det to forskjellige ting. Må få tak i den instruksjons boken kjenner jeg.

Jeg prøvde også ut portrett fungsjonen.
Her har jeg brukt portrett funksjonen.

På dette bildet brukte jeg funksjonen M som står for manuell. Der kunne jeg sikkert stilt på forskjellig ting for at bildet skulle blitt bedre.

onsdag 5. oktober 2011

Samskriving som verktøy for elev-elev vurdering


Å bruke samarbeid som metode i skolen kan gi veldig god læring og man får utnyttet det store potensialet som ligger i at elevene kan lære av hverandre. De faglig sterke elever kan hjelpe de som er litt svakere, men også de faglig sterke lærer av denne metoden. Dette er også helt i tråd med Vygotskiy`s teori om den proksimale utviklingsonen. Når flere elever samarbeider om et tekstdokument blir det kalt å samskrive.


 Å bruke et samskrivings verktøy som for eksempel google doc til en slik oppgave er kan være lurt. Programmet koster ikke noe og så lenge man er tilkoblet internett kan man gå inn på dokumentet hvor som helst. Dette gjør at elevene kan skrive på oppgaven sin både på skolen og hjemme. Det kan også sitte i hver sin stue å skrive på samme dokument. Læreren kan i dette programmet lett gå inn å se på hva de forskjellige elevene har gjort i oppgaven ved hjelp av en funksjon i programmet som heter "endringslogg". Da vil også læreren kunne få et lite inntrykk av hvordan oppgaven er blitt produsert. Om det er en klippe og lime oppgave eller om det er selv produsert.  

Hvis man har en samskrivings oppgave i klassen, kan man utføre en elev elev vurdering. Det vil si at elevene vurderer hverandres arbeid. Eleven som skal vurderes av en annen elev kan fort ta det som kritikk når en annen elev påpeker hva de kunne gjort bedre i oppgaven de har gjort. Derfor er det viktig at læreren presenterer kriterier for oppgaven før elevene setter i gang. Når kriteriene er enkle og tydelige er det lettere for elevene og se hva de har gjort bra og hva som kunne vært gjort bedre i oppgaven. Det gjør vurderingen enklere for både den som skal vurdere og den som blir vurdert.

Jeg tror at det kan være enklere å utfører en elev-elev vurdering av en samskrivings oppgave. For da er det ikke bare en enkelt elev som har utført oppgaven. Da er de flere elever som står sammen om oppgave. Å ta imot tilbake meldingen blir enklere når man er flere sammen om det. Læreren kan settes to og to grupper sammen slik at de kan vurdere hverandres oppgaver opp imot de kriteriene som er satt.


Imsen Gunn, 2006,Lærerens verden -innføring i generell didatikk, Oslo: Universitetsforlaget 3. utgave

tirsdag 4. oktober 2011

Plagiering i skolen


Nå som bruk av digitale medier har kommet inn i skolen er faren for at elever plagierer mye større en det det var før den digitale tiden. Kopiere tekst fra andre dokumenter å lime det inn i sitt eget dokument er ganske så enkelt. Hvis elevene har uryddige henvisninger til kilder i teksten sin så er det veldig vanskelig å oppdage plagiering. Det blir også veldig urettferdig for de elevene som gjør jobben ordentlig, som må konkurrere med elever som fusker for å komme inn på videre studier.

Hvordan kan vi som lærere unngå at plagiering skjer?
Er det lurt å bruke skremsel metoden? Hvor man sier til elevene at man kommer til å gå gjennom teksten for å se etter plagiat. Eller er det bedre å gi elevene tillit å heller lære de hvordan de skal lage en god tekst med gode kildehenvisninger? Å fortelle de hva konsekvensene av plagiering kan føre til. Som foreksempel utvisning fra høyskoler/universiteter. Eller at de får strykkarakter på ungdomskole og videregående.

Jeg tror det er bedre å gi elevene tillit. Fortelle de hvorfor det er så viktig at de lærer seg stoffet og ikke bare klipper og limer. Nå som digitale tekster er blitt en veldig vanlig metode tror jeg at det er lurt å lære opp elevene ganske tidlig hvordan man kilde henviser og hvordan man skriver en god tekst uten på kopiere andre tekster. En lærer som kjenner elevene sine vil også fort kunne se om språket som er brukt i teksten er et språk som eleven vanligvis bruker eller om det høres ut som en annen.

Leif Harboe har satt opp noen strategier for å motvirke plagiering i sin bok med tittelen Norskboka -Digitale verktøy i norskfaget. Noen av disse strategiene er:
-Lag oppgaver i korrekt sitatteknikk og omskriving.
-Lag oppgavene med lokal vinkling( Da blir det vanskeligere å finne stoff å kopiere på nettet).
-Lag oppgaver som tar utgangspunkt i ferske hendelser.
-Lag oppgaver med maler som elevene skal følge.
-Styre elevene inn på kilder de skal bruke i teksten sin.
Detter er bare noen av de rådene som kan hjelpe en lærer med å stoppe plagiering. Følger man noen av disse rådene tror jeg at man er godt på vei.