tirsdag 20. mars 2012

Informasjonskompetanse

IKT har blitt en viktig del av skolen etter at det å kunne bruke digitale verktøy ble en del av lærerplanen og skulle integreres  i alle fag. Nå om dagen må de fleste kunne bruke digitale verktøy for å ta del i arbeids- og samfunnsliv. Man finner nesten ikke noen jobb hvor man ikke er nødt til å bruke digitale verktøy av et eller annet slag. Derfor er det viktig at de som vokser opp i dag kan bruke det. Skolens oppgave blir å bevisstgjøre elevene omkring bruk av digitale verktøy. Det å kunne bruke digitale verktøy handler om både å kunne velge, vurdere og bruke informasjonen i alle fag.

Som man kan se på denne målingen fra Norsk mediebarometer som er laget i 2010 har bruken av internett steget betraktelig. Da er det ikke vanskelig å se at det også er nødvendig å lære barn å unge hvordan man skal finne, vurdere og bruke den informasjonen de finner på internett. Det kalles for informasjonskompetanse. Jeg synes at hvis vi skal kunne si at elever har god digital kompetanse må elevene ha gode kunnskaper innen iformasjonskompetanse også. De skal ikke bare kunne bruke. Men også vite hvordan man skal kunne finne/søke/ lokalisere informasjon, vurdere informasjonen kritisk og bruke informasjonen.


Jeg har lagde meg en bruker konto på Netvibes.com. Jeg har laget en nyhets side, en skole side og en litt av hvert side. PÅ skolesiden min har jeg lagt til noen studieblogget, andre blogger jeg liker å lese som er skolerelevant, hivolda sine nyhetsider og litt annet. Det er jo helt supert å bare kunne gå inn på en side og ha tilgang til alle de sidene jeg pleier å gå inn på. Jeg fant også mye spennende sider jeg ikke har vært inne på men som jeg kommer til å fortsette med å gå inn på.
Dette er virkelig en side som flere burde læres opp i. Spesielt i skole sammengheng. Veldig mange bruker kun google for å søke etter stoff på internett. Men ved bruk av denne siden kan man få mange flere treff fra forskjellige sider som man vanligvis ikke går inn på.




Leksjoner i Informasjonskunnskap
http://no.wikipedia.org/wiki/Grunnleggende_ferdigheter
http://www.ssb.no/vis/emner/07/02/30/medie/art-2011-03-31-01.html
http://www.netvibes.com/

tirsdag 13. mars 2012

Creaza

Jeg har prøvd ut programmet Creaza. Dette programmet kan brukes til å lage animasjon, videoredigering, tankekart og man kan redigere lyd filer på det. Det som er veldig kjekt med programmet er at det ikke må lastes ned.Man kan bare lage seg en bruker konto så er man i gang. Dette er spesielt praktisk i skole sammenheng. Da må man kunn ha tilgang til internett og en epost adresse for å lage seg en konto.  Det finnes en gratis versjon og en betalings versjon. Gratis versjonen har ikke så mange funksjoner som betalings versjonen, men det finnes mange ting man kan gjøre likevel.  Ikke tar det noe plass på skolens maskiner, og det er ofte ikke mulig å laste ned noe på skole maskiner uten administrator passord. Jeg prøvde meg på å lage et par tegne filmer. Den ene er en skjørøver båt som blir bumbet av en annen. Dette var bare for å prøve.
http://www.creazaeducation.com/members/kristinenicol/cartoonist/36797599
Jeg brukte ca en halv time på denne. Ungene mine på 6 og 8 år satt også på og synes det var veldig festelig. Å de ville veldig gjerne prøve selv. Dette fenget de.

Først velger man seg ett tema. Jeg har på dette bildet valgt Norwegian wood. Da får jeg noen alternativer til bakgrunn som man kan se på høyre side.

På høyre siden kan man også velge figurer og kulisser man vil ha med å plassere de i vinduet.

Øverst på skjermen har vi en verkrøyslinje. Der er det en kollone som heter "rute"der kan man velge seg et nytt blankt ark eller man kan kopiere det man allerede har laget for å flytte litt på kulissene eller slette hele bildet hvis man ikke er fornøyd

På dette bildet har jeg laget ferdig filmen min. Da kan jeg lagre den. Det går ikke an å eksportere den på gratisversjonen. Men den legger seg på min side og derfra kan jeg dele linken slik at andre kan se den likevel.









På dette bilde kan man se de forskjellige temaene man kan velge på gratis versjonen.

En av temaene er rødehette og ulven. Når man skal lære om eventyr om er et av som er en av kompetanse målene i LK06.
Men ved å la elevene jobbe på denne måten med tekst og bilde arbeider eleven også med veldig mange andre kompetansemål fra lærer planen også. Noen av de er:


  • samtale om et utvalg sanger, regler, dikt, fortellinger og eventyr fra fortid og nåtid på bokmål, nynorsk og i oversettelse fra samisk og andre kulturer


  • begrunne egne tekstvalg, og gi uttrykk for egne tanker og opplevelser om barnelitteratur, teater, filmer, dataspill og TV-programmer
  • lage fortellinger ved å kombinere ord, lyd og bilde
  • samhandle med andre gjennom lek, dramatisering, samtale og diskusjoner og praktisere regler for gruppesamtaler
  • fortelle, forklare, gi og ta imot beskjeder
  • framføre tekster for medelever
Jeg har valgt å ta med noen av målene for samarbeid fordi elevene sannsynligvis vil jobbe i gruppe med en slik oppgave. Elevene får jobbet med den grunnlegende ferdigheten å bruke digitale verktøy.



tirsdag 6. mars 2012

Sammensatte tekster 1


Å bruke digital prtefølje i skolen ser jeg på som veldig spennende og lærerikt. Elevene kan lett se sin egen fremgang i fagene. Det er også spennende å se hvordan man har utviklet seg gjennom en hel skole gang. En slik portefølje er ett nyttig verktøy til bruk i utviklingssamtaler. På min skole bruker vi fronter. Der er det mulig å lage en digital potefølje som både elever og foresatte har tilgang på. Foresatte og elevene kan gå gjennom porteføljen før en utviklingssamtale, slik at de kan ha sett litt på utviklings mål i forkant av en samtale. Når en portefølje er åpen for foresattes er det enklere for de å følge med på hva deres barn gjør på skolen.

Sammensatte tekster er en av hovedområdene under norsk i kunnskapsløftet. Sammensatte tekster skal elevene jobbe med fra de starter på skolen til de slutter. Det er fort gjort å tenke at sammensatt tekst bare hører til norsk faget, men med en slik arbeidsform har man mulighet til å dra inn flere fag i en oppgave.

Jeg så på animasjonsfilmen i leksjonen hvor samfunnsfag var tema. Den dreier seg først og fremst om samfunnsfag. Men man kan også dra inn fag som kunst og håndverk, naturfag, musikk og også norsk i denne oppgaven. Jeg  jobber på en barneskole, så jeg har tatt utgangs pungt i kompetansemålene for mellomtrinnet. Her er noen av kompetansemålene fra lærerplanen som denne oppgaven kan knyttes til:

Kunst og håndverk:
  • bruke fargekontraster, forminsking og sentralperspektiv for å gi illusjon av rom i bilder både med og uten digitale verktøy
  • lage tegneserier og redegjøre for sammenhenger mellom tegneserier og film
  • lage enkle bruksformer i ulike materialer og kunne gjøre rede for sammenheng mellom idé, valg av materialer, håndverksteknikker, form, farge og funksjon
 Musikk:

  • komponere og gjøre lydopptak ved hjelp av digitale verktøy

Naturfag:
  • forklare hvordan stoffer er bygd opp, og hvordan stoffer kan omdannes ved å bruke begrepene atomer og molekyler
 Norsk:
  • lage sammensatte tekster med bilder, utsmykninger og varierte skrifttyper til en større helhet, manuelt og ved hjelp av digitale verktøy
  • bruke sang, musikk og bilder i framføringer og presentasjoner
 Samfunnsfag:
  • velje eit tema, forme spørsmål og kaste lys over dei ved å bruke ulike kjelder
  • presentere historiske hendingar gjennom å lage to forteljingar om same hendinga, sett frå ulike ståstader
  • skape forteljingar om menneske i fortida og bruke dei til å vise korleis menneske tenkjer og handlar ut frå samfunnet dei lever i

tirsdag 28. februar 2012

Animasjons film

Jeg har prøvd meg på en liten animasjonsfilm. Veldig amatør messig, men morsomt alikevel. Denne er laget i programmet iMovie.


fredag 24. februar 2012

Jing videoen mi


Jeg lage en screencast video med Jing. Det var ett enkelt program å bruke. Det var bare å laste det ned så var det klart til bruk. Når jeg skulle lage Jing videoen min måtte jeg gjøre flere opptak før jeg ble fornøyd med opptaket. Det som var litt dumt var at jeg ikke kunne redigere i filmsnutten. Jeg skulle gjerne ha godt tilbake og gjort noe på nytt inniblandt. I stede måtte jeg begynne helt på nytt når noe ikke ble som jeg ville. Men det ble en ok video til slutt. Dette programmet er jo supert å bruke får å gi noen en introduksjon/bruksanvisning på hvordan de skal få til noe på pcen. Ikka bare programmer. Men også programmering.

Jeg valgte å introdusere programmet animoto i videon min. Det var et veldig bra og praktisk program. Det var ikke nødvendig å laste ned noe for å bruke det. Det var bare å lage seg en brukerkonto. Jeg brukte kun gratis versjonen, men jeg kan se fordelen med å betale litt å få litt flere funksjoner og kunne lage en video som er litt lenger en 35 sekunder. I skolesammenheng er praktisk å kunne bruke et program som dette for å dokumentere hva man gjør både for foreldre og medelever. Det tar ikke lange tiden å lage en liten video snutt. Den kan deles på klasse blogg, fronter, klassens facebook side, klasse wikien osv. 

Jeg har en sønn på 6 år som fikk se min Jing film. Han synes det så veldig morsomtur og ville veldig gjerne prøve. Han ville vise hvordan man fant frem til spill på internet. Det var veldig morsomt å se hvor flink han var til å snakke og vis mens han lagde videon. Han lagde flere filmer, og lærte seg programmet Jing etterhvert. Dette er et godt eksempel på at barna trenger ikke være gamle før de kan lage en slik video å kan lære bort til andre hvordan man finner frem på nettet eller på andre programmer.
Min Jing video:

Min sønn på 6 år sin Jing video



Barn og unges digitale arena 2

Det er interessangt å lese om hvordan andre skoler bruker digitale medier til lærings arbeid. Og hvordan de for over ti år siden på en skole i Haram kommune gjennomførte ett IKT prosjekt som jeg synes hørtes veldig spennende og lærerikt ut. Mye av det de gjorde da kunne vi fint gjort i dag også. Vi ville nok bare brukt lit andre programmer for å gjennom føre det. Excel kunne vi brukt på lik linje som da. Men presentasjonen av prosjektet ville vi nok heller brukt programmer som Wikispace, Blogg, de kunne også ha brukt Serif- serien som er en programpakke for bildebehandling, animasjon og presentasjon.
Jeg tror grunnen til at de klarte og komme så langt med å integrere IKT i læringsarbeidet var fordi læreren turte å sette igang uten at de kunne alle programmene selv. De turte å la elevene kunne litt mer en seg selv på enkelte punkt og at de sammen lærte hvordan de skulle komme frem til slutt produkt. Jeg tror det er en viktig egenskap for en lærer å kunne tørre å lære sammen og av sine elever når det kommer til IKT som elevene stort sett er veldig flinke til.

Hawes Side Primary School har en fantastisk flott nett side synes jeg. Det hadde vært veldig artig å prøvd å få til noe slikt på min skole. Men det må jo være mye jobb i starten. Så alle lærerene på skolen må jo ha lyst og være villige til å prøve og jobbe litt ekstra med akkurat dette i en periode. Det er en utrolig fin måte å vise foreldre hva elevene driver med på skolen. Det er også en god reklame for skolen. Det er nok ikke mange skoler som kan vise frem det samme. Noen foreldre vil kanskje mislike at alt fra skolen ligger tilgjengelig på det åpene nette. Men de kom jo helt sikkert reservere seg mot bilder av deres barn. Å fulle navn blir sikkert ikke brukt.
Jeg la merke til at det var utrolig mye ting overalt og farger. Det ser jo veldig barnevennlig ut. Men er det ikke litt forstyrrende for barna? Jeg tenker at det kan være vanskelig å holde fokus på det de skal når det er så mye annet som maser om oppmerksomhet.  Men jeg tror ikke et det er noe spesielt for denne skolen. Det tror jeg er generelt i alle klasserom for barnetrinnet



fredag 10. februar 2012

Barn og unges digitale arena

At tiden har forandret seg siden jeg var barn er helt sikkert. Jeg husker at når jeg var rundt 10-11 år fikk vi en pc i huset. Jeg var da en av de første i min klasse som fikk dette. Det var veldig spennende. Jeg brukte den kun til å spille på. Vi hadde spill på disket og brukte MS dos for å spille de. Vi måtte memorere kodene for sippet får og få startet de. Internett kom etterhvert det også. Men det hadde begrenset muligheter.  Dette er strengt tatt ikke så veldig lenge siden heller siden jeg enda ikke er tretti år ;0).

Nå har jeg to barn selv og de har hatt til gang til både pc og internet så lenge de har levd. De er godt kjent med hvordan man bruker internett. Minste mann på 6 år Google for å finne frem til det han ønsker å se på. Det er ganske imponerende å se hvor lett de tar det.
De har sint eget skrivebord på Macen vår som jeg har laget foreldre kontroll på, her har jeg sperret alle nettsider som har innhold som ikke passer for barn. Det hender at den sperrer sider som jeg synes er greit at de går inn på. Da kan jeg enkelt gå inn på min side å åpne sperren for denne nettsiden. For eksempel YouTube
Jeg fikk også Ipad til bursdagen min. Men den er like mye brukt av barna mine som meg. De vet hvor de skal finne apps og hva de må gjøre for å laste de ned.

Jeg har ikke klart å finne en nyere statistikk for barns mobilbruk. Men jeg regner med at den er betraktelig høyere en det den var i 2009. Men jeg tror også at antall fast telefoner i hjem også har gått ned. Slik at foreldre gir barna sine en mobil i stede for å ha fast tlf.
Jeg har en sønn som går i 3. klasse på en skole i en liten by. Jeg var på foreldre møte der da spørsmålet om mob. tlf kom opp. Hvor mange av elevene hadde egentlig mobil? Jeg opplevde da at alle utenom min sønn hadde mobil tlf(jaja tenkte jeg. Det yngste foreldreparet i gruppen "oss" er de som holdt tilbake på mobil tlf.) Da ble det altså 22 av 23 elever som hadde mobil i den klassen. Jeg jobber selv i en tredjeklasse på en grendeskole, der gjorde jeg samme undersøkelsen. Jeg spurte de hvor mange som hadde mobil. Men etter som elevene svarte selv er vel ikke tallene helt nøyaktige. Men der kom jeg frem ti at 10 av 18 elever hadde mobil.

Professor Sylfest Lomheim er redd for at den digitale kommunikasjonen ødelegger for den naturlige kommunikasjonen mellom folk. Når jeg se på den video snutten og slik jeg ser det er jeg nok enig med de ungdommene. Jeg bruker selv Facebook mye. Men det erstatter ikke det sosiale samværet ansikt til ansikt tror jeg. Jeg tror at man kan får flere venner gjennom Facbook og at det er lettere å holde kontakt med vennene sine. Facbook blir brukt til å kommunisere med når venner ikke har mulighet til å treffes. For å sette det litt på spissen blir det vel som å sende lapper til hver andre i klasserommet eller brevveksle.

Som en lærer synes jeg man bør være veldig forsiktig med det man legger ut på et sosialt web som Facbook. Senest i dag leste jeg en artikkel på VG om en lærer som kom med uheldig kommentarer og la ut volds filmer på Facebook å fikk sparken (som bare er rett og rimelig mener da jeg).
Dette er en ekstrem sak, men det er mange ting som elever ikke trenger å ta del i av lærerens liv. Læreren bør være et godt eksempel. Fylle bilder for eksempel bør også ikke ligge åpent for elver og foresatte. Hvis man velger å bli en lærer bør man også unngå slike ting.
Å ha elever som venner på Facbook er noe jeg velger å la være. Det går ann å lage en egen Facbook side som for sin egen klasse eller for fag som elevene kan henvende seg til for å spørre om spørsmål ol. der læreren kan ha daglig kontakt med elevene om ønskelig.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Leksjon DKL102 Barn og unges digitale arena 1
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10043303
http://www.nrk.no/video/heller_facebook_enn_venner/8523BEB08B81AE68/

IKT og tilpasset opplæring

Skolen skal være tilpassende og inkluderende for alle. Derfor skal undervisningen tilpasses til en hver elev. Dette kan man lese om på Udir sine sider under læreplan og "Prinsipp for opplæring". Det er lett å tenke at tilpasset opplæring er for de elevene som sliter på skolen og trenger ekstra hjelp. Men tilpasset opplæring gjelder likke mye for de elevene som er fagelig sterke. 

Ordinær undervisning er den typen undervisning det legges opp til og gjennomføres med tanke på at flertallet i klassen skal få godt fagelig utbytte. I en skole med godt undervisningstilbud tilrettelegges denne type opplæring med differansiering som tar utganspungt i dn enkelte elevs læringsforutsetninger og opplæringsbehov.     
Læreren som skal tilrette legge et undervisnings opplegg for en klasse der det er elever med stor spredning i fagelig kunnskap har her noen utfordringer med å skalpe en god undervisnings time. Her kan bruken av IKT være til stor hjep. Har elevene tilgang på pc finnes det mange programmer som som kan hjelpe til med å tilpasse undervisningen til deres nivå. 

Howerd Gardner har la frem sin forskning på "Intelektuelle styrkeområder" på 1980 tallet. Han delte manneskets "intelligens" inn i åtte forskjellige pungter. Jeg har sett litt på hvert pungt å prøvd å finne noen IKT hjelpemidler for disse åtte forskjellige pungtene. 


1.  Språklig/ lingvistisk intelligens -Dette er evnen til å lese, skrive og kommunisere med ord.  Denne intelligensen er typisk høyt utviklet hos forfattere, poeter, talere, politiske ledere, journalister. Her finnes det veldig mange programmer som kan benyttes i skole sammenheng. For eksempel wikispace, blogger, alle type skriveprogrammer, Serif PagePlus



2. Logisk/matematisk intelligens - Dette er evnen for logisk tenkning. Logisk/ matematisk intelligens blir sterkt vektlagt i dagens skole og vårt samfunn rent generelt. IKT programmer for denne typen intellegens er Xcel, geogebra,  http://www.matematikk.org


3. Visuell intelligens -Denne intellegensen er knyttet til det man kan se, våre visuelle sanser. Elever med denne itelligensen kommer ti utrykk gjennom maling, fotografering, rom, 3D følelse slik som navigering og orientering. IKT hjelpe midler som passer til denne typen er Picnik, Picasa 3, Photoshop, photpstory og googlemaps, freemind, cmap

4. Musikalsk intelligens - Denne intelligensen er knyttet til hørselen, vår auditive sansekanal. De som har en slik inteligens vil ha en god evne til å synge, spille, komponere og ha ett godt gehør for musikk. Et IKT hjelpemiddel som elever med denne typen intelligens vil sette pris på programmet Audiacity. Her kan man ta opp og redigere lyd og musikk. Pocket Voice Recorder, Podcast

5. Kroppslig/kinestetisk intelligens - Denne typen intelligens er de som er godte til å bruke kroppen. Dansere, idrettsutøvere, skuespillere, håndverkere er noen av de yrkene hvor man stort sett har denne typen intelligens. Programmer som hører til denne gruppen synes jeg er litt vanskelig å finne. Men kansje Spotify, Itunes, Video blogging?


6. Interpersonell/sosial intelligens - I denne kategorien intelligens er man veldig god på å omgår og samarbeide med andre mennesker. De har gode evner til å lese andre mennesker. Skole relaterte programmer for denne typen menneske er sosiale web slik som Facebook, Twitter og Skype. Sammarbeidsverktøy som google doc og wikispace.


7. Intrapersonell intelligens- Denne typen menneske har god selvinnsikt. Filosofer rådgivere, guruer, forfattere har ofte denne evnen. IKT programmer for denne typen intelligens er også litt vanskelig synes jeg. Men kansje Tanke kart programmer som Mindmap og Cmap.  Blogger, Podcast


8. Naturalistisk intelligens - Er de som har talent for å observere, forstå og organisere mønstre, spesielt de som finnes i naturen. PÅ denne synes jeg det er vanskelig å finne et IKT program som passer. Men de kan vel kanskje ha nytte av 3Dplus, Photoshop, Picasa 3

Noen av disse punktene synes jeg det var vanskelig å finne gode programmer. Men jeg skal lete videre. På noen av intelligensene kom jeg frem til samme type programmer. Disse programmene kan da være fine å bruke i en undervisningsammen heng fordi de fenger flere typer intelligenser. 

Når jeg ser på hvordan jeg selv lærer best klarer jeg ikke å finne en spesiell måte.  men jeg lærer nok aller best ved auditive og visuelle sanseinntrykk. Jeg husker nye bedre det jeg hører en det jeg leser. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ekeberg Torill Rønnsen, Holmberg Jorun Buli ,Tillpasset og inkluderende opplæring i en skole for alle - en innføring, Universitetsforlaget Oslo 2007 
http://www.udir.no/Lareplaner/Prinsipp-for-opplaringa/Tilpassa-opplaring-og-likeverdige-foresetnader/
http://no.wikipedia.org/wiki/De_mange_intelligenser


mandag 6. februar 2012

Wikispace gruppe2

På denne wikien har vi skrevet om Facebook, Twitter og Del og bruk.

http://nettsamfunndkl102.wikispaces.com/

mandag 30. januar 2012

Tankekart


Det er viktig at vi som lærere gjør elevene bevist på sine egen læring. Noen lærer best ved å lese selv, andre gjennom forelesning, mens andre igjen må få det de skal lære visualisert. I fra tidlig skolealder er det viktig å prøve å finne ut hvilke læringsstrategier det er som gir en best læringsutbytte. Dette kan vi gjøre ved å introdusere elevene til forskjellige læringsstrategier. Når læreren kan litt om forskjellige læringsresusser og verktøy er det lettere for elevene å finne frem til sine strategier. En av de læringsstrategiene som kan være fint å lære elvene er tankekart. Når man skal planlegge en oppgave er det både praktisk og ganske enkelt å lage tankekart. Dette er en måte å skrive ned alle tanker som dukker opp i hodet til elevene på, før de starter på den oppgaven de skal gjøre. Det er en måte å samle tankene på. Dette kan gjøres både med papir og blyant eller ved hjelp av gratis digitale programmer som MindomoCmap, Freemind og mange andre. Disse programmene ligger tilgjengelig på nette. Noen må lastes ned på pcen og andere er natt baser.

1. Mindomo
Jeg prøvde meg på programmet Mindomo som er ett nettbasert program. Her måtte jeg bare lage meg en bruker profil før jeg kunne sette i gang. Dette var et veldig enkelt progarm. Det var bilder av de fleste funksjonen og farandre på det man hadde gjort var lett. Dette programmet gjør det også mulig å dele med andre brukere av programmet. Slik at det er lett å bruke på en gruppe oppgave der ikke levene sitter på samme sted. Dette programmet likte jeg. Å det er morsomt med alle symbolene man kan sette inn. Som smilys o.l. Jeg gjore om kartet mitt til en bilde fil slik at jeg kunne legge det ut her.

2. Cmap
Cmap har jeg lastet ned fra internett. Dette er også et enkelt program. Men jeg fant ikke ut hvordan jeg skulle få bort spørsmål tegnene som ble mellom boblene mine. Eller fungerer det helt greit. Jeg gjorde her også om kartet mitt til ett bilde slik at jeg kunne legg det ut her. Men det går også an å legge det ut som en link.





Høyland Terje, Wølner Tor Arne,Fra digital ferdighet til kompetanse -om didaktikk for arbeid med digitale medier i skolen, Gyldendal Akademisk 2011

Leksjon: DKL102 Tankekart





søndag 22. januar 2012

Øvingsoppgave leksjon 1 sosial web


I denne øvingsoppgaven skulle vi melde oss i tre forskjellig nettsamfunn og si litt om fordeler og ulemper med bruk av disse, hovedsakelig til pedagogisk bruk. Del og bruk var det obligatoriske nettsamfunnet vi skulle melde oss inn i. Dette er et supert nettsamfunn til å bruke i undervisningssammenheng. Jeg har ikke fått tid til å se så veldig mye på det. Men jeg ser at det finnes mange som har lagt ut nyttige linker og tips til gode ting å bruke i undervisning. Siden er vel som jeg har forstått laget for lærere og ikke elever. Å det er jo flott at det finnes en slik side som vi kan dele gode og effektive tips med hverandre. Eller ting som ikke fungerte så godt. Det er jo også mulig å spørre om råd hvis man har en utfordring som man trenger hjelp til. Jeg kommer ikke på noen ulemper med dette nettsamfunnet.

Jeg har i lengre tid vært medlem av nettsamfunnet Facebook derfor velger jeg å skrive litt om dette nettsamfunnet. Om det finnes så mange fordeler ved å bruke Facebook i skolesammenheng vet jeg ikke. Det er vel kanskje derfor det er et omdiskutert tema, som vi i leksjon 1 og 2 av sosiale web kan lese om. Hvis jeg skal prøve å se noen fordeler med dette nettsamfunnet i en pedagogisk sammenheng må det vel være at det er en enkel måte som elevene kan få kontakt med hverandre på. Skal men ha et skole prosjekt hvor elever fra forskjellig klasser eller skoler skal gjøre sammen er det lett å legge til nye venner, chate og dele informasjon med hverandre. De kan lage en egen gruppe for seg selv, hvor kunn inviterte personer har tilgang til. Skolen kan selv lage en profil for skolen, hvor informasjonen vil være lett tilgjengelig for "nesten" alle elever. De aller fleste unge mennesker har en egen Facebook profil som de besøker daglig. Slik at den informasjonen som skolen legger ut på sin profil vil være lett tilgjengelig for de fleste.

Det siste nettsamfunnet jeg vil skrive om er YouTube. Dette nettsamfunnet har jeg også vært medlem av en stund. Men jeg har brukt det svært lite. YouTube kan være en god ressurs side for undervisningen. Her kan man finne små film snutter av alt mulig. Men før man viser det for hele klassen er det lurt å se gjennom hele klippet først. Det ligger mye rart der.
I gruppe oppgaven i DKL 101 M1 skrev vi om eventyr. Da var vi på YouTube for å finne et klipp av et eventyr. Vi fant ett klipp som var fra Caprino sitt eventyr om den syvende far i huset. Det var jo helt supert tenkte vi. Men så tenkte vi det var lurt å se gjennom klippet før vi brukte det til oppgaven vår. Det var lurt. Klippet var redigert av et par gutter, de hadde gjort klippet om til noe helt annet en det det så ut til. Klippet hadde absolutt ikke egnet seg i en skole oppgave.
Jeg har også brukt klipp fra YouTube i RLE undervisning i 2 trinn. Vi hadde om Hinduismen å jeg fant mange finne klipp både om de hinduistiske gudene og høytiden Holi. Da fikk elevene ett mye større innblikk i deres kultur og hvordan de utøver sin religion i forhold til at jeg bare viser bilder på overhead. Tror jeg da. De synes verdifall det var veldig spennende. Jeg gikk gjennom de klippene jeg skulle vise på forhold, og når man har en egen profil kan man lagre klippene til senere bruk slik at jeg slapp og bruke tid på å finne de frem i klasserommet.
Det finnes masse av finne sider som man kan bruke i pedagogisk sammenheng. Det gjelder bare å ta seg tid til å sette seg inn i de og tørre å prøve.

fredag 13. januar 2012

Sosial web




Har mediegenerasjonen kommet? I dag ses sosiale medier og Internett på som en sentral læringsarena for barn og unge, hvor samarbeid og delingskulturen står helt sentral. Sosial web er et kjent utrykk for de fleste unge. På internet i dag florerer det av forskjellige nettsamfunn man kan være en del av. Facebook, twiter, nettby og YouTube er bare noen av de stedene man kan melde seg inn i. Det kan men dele og få informasjon av andre(Leksjon, sosial web, 2012). 
Med LK06 kom den femte grunnleggende ferdigheten som alle grunnskole elever skulle lære, nemlig å kunne bruke digitale verktøy. Å dette skal skje i alle fag. Det er spennende både for lærere og elever å bruke digitale verktøy i undervisningen. Dette gir undervisningen flere valgmuligheter slik at elevene får mere variasjon i timene. Men i tillegg til å gi undervisningen mer variasjon gir det også elevene flere muligheter til å spore av fra undervisningen og over på andre ting i form av foreksempel forskjellige nettsamfunn. Dette er blitt den nye måten for elever å holde seg informert og i kontakt med andre på. Med dette oppstår andre utfordringer for skolen. Hvor streng skal man være på bruken av slike nettsteder på skolen. Bør man total forby all bruk i skole tiden eller bør man tillate noen bruk. Å uansett hva skolen sier om saken klarer vi å holde de unna uansett? Dette er spørsmål som har blitt aktuelle på mange skoler. Bør skolen bli flinkere til å bruke disse kanalene selv? I form av lekser, info, studieblogg osv... 

Det er andre utfordringer som har blitt aktuelle etter at nettet er blitt så tilgjengelig også. En av de er digital mobbing. Dette er en type mobbing som ofte er usynlig for foreldre og lærere. Men veldig åpen for andre elever. Dette er en utfordring som virkelig må tas på alvor. 

Jeg leste Aftenpostens artikkel(02.01.2011)om ei jenta på ti år som lagde seg en blogg og la ut bilder og filmklipp av seg selv hvor hun gav sminke og mote tips. Hun fikk krenkende kommentarer og det hun la ut ble redigert av andre slik at hun ble fremstilt på en hel annen måte. Hun ble gjort til latter av for hele Norge på kort tid. Å selv om bloggen ble fjernet finnes det alltid kopier der ute. Det er forferdelig å tenke på at det denne jenta la ut på nette var egentlig ganske uskyldig, men ble fort til et mareritt for henne. Når jeg leste nederst på siden til Aftenpostens artikkel står det en kommentar om at "den som er med på leken måneder steken". Denne kommentaren provoserer meg. En jente på ti år mener jeg har ingen forutsetning for å vite hvilken lek hun er med på!!! Men hvem sitt ansvar er det å lære henne denne leken? 

Sintef-forsker Petter Bae Brandtzæg på nettsiden deltemeninger stiller noen interessante spørsmål i sitt innlegg. Skal vi oppfordre barn og unge til å være anonyme eller kan anonymitet gi en falsk trygghet, samt forårsake en mer uhemmet og farlig atferd hvor de tørr å skrive ting de ikke ville stått for med navn. Barn og unge bør lære nettvettregler på skolen som en del av undervisningen, men hjemmet bør vel også ta en del av ansvar? Det er veldig mange delte meninger om hva nettvettregler er, men jeg synes foreldre på lik linje med skolen bør ta ansvar for barna sine å vise de hvor mange farer som finnes på nettet og gi de nettvettregler som de selv synes de bør kunne. 


Kilder:
http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article3969945.ece#.Tw8zDPF5mSM http://deltemeninger.no/-/bulletin/show/318573_nettvettregler-til-besvaer?ref=mst http://deltemeninger.no/-/bulletin/show/324364_forbud-mot-sosiale-medier-i-skolen?ref=mst Leksjon:Sosial web - DKL102 våren 2012